Wat is beter: de HR ketel of CV ketel?

Het is een vraag al zo oud als de mensheid (nou bijna dan). Wat is er nou beter: de HR ketels of de CV ketels. In deze blog vergelijken we beide ketels met elkaar en wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Wat is een CV-ketel?

Om erachter te komen wat de beste optie is, de CV of HR ketel, is het allereerst van belang uit te leggen wat beide ketels precies inhouden. Te beginnen met de CV ketel. De letters ‘CV’ staan voor centrale verwarming. In de cv-ketel zit een brander om water te verwarmen. Vaak kunt u de waakvlam zien in de ketel. Als de ketel een signaal krijgt van de thermostaat of als u de warmwaterkraan opendraait, laait de vlam op om water te verwarmen. Daarna gaat het verwarmde water via leidingen naar de kraan of naar uw radiatoren. Zo heeft u dus een warme verwarming en warm water.

Wat is een HR ketel?

Een hr-ketel, ook wel: hoogrendementsketel (HR) is eigenlijk een verbeterde cv-ketel. Een HR ketel is efficiënter en verbruikt veel minder gas. Het rendement van hr-ketels is hoger dan dat van oude cv-ketels. Hoe dat kan? Een moderne hr-ketel heeft geen waakvlam meer, maar een elektronische ontsteking. Dit scheelt veel gas. Verder hergebruiken hr-ketels de warmte uit waterdamp die vrijkomt bij de verbranding, wat ook weer gas scheelt. Ten slotte zorgen betere ventilatoren en luchttoevoer voor een betere verbranding in de ketel zelf.

CV of HR ketel?

Het zit hem eigenlijk al in het woord: HR ketels hebben simpelweg een hoger rendement dan CV ketels. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de meeste mensen die nog een Cv-ketel hebben deze aan het einde van hun levensduur vervangen voor een Hr-ketel. De nieuwste generatie ketels zijn de HR ketels. Het verschil met de gewone CV-ketel (centrale verwarming) of VR-ketel (verbeterd rendement) is het benutten van de warmte uit de waterdamp (via condensatie) die vrijkomt bij de verbranding van gas. In de CV/ VR ketel verdwijnt deze warmte via de afvoerpijp.

Chat openen