Wat houden de termen open en gesloten cv-ketels in?

Ben jij op zoek naar een goede cv-ketel? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende cv-ketels. Het kan soms dan ook lastig zijn om de juiste cv-ketel uit te kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met open en gesloten cv-ketels. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste cv-ketel aanschaft? Dan is het goed om te weten wat het verschil is tussen een open en een gesloten cv-ketel.

Wat is het verschil tussen een open en gesloten cv-ketel?

Zoals je misschien al weet wordt er in een verwarmingsketel gas verbrand. Hiervoor is toevoer van lucht nodig. Bij de verbranding van gas heeft een cv-ketel ook nog zuurstof nodig. Maar waar komt die zuurstof vandaan? En kan er in een gesloten cv-ketel koolmonoxide ontstaan? Het grootste verschil zit in de afsluiting van de brander. Bij een open cv-ketel is de brander niet afgesloten en bij een gesloten cv-ketel wel. Tegenwoordig zijn zelfs alle HR cv-ketels gesloten. Maar welke cv-ketel is geschikt voor jouw huis?

Een open cv-ketel

Voor de verbanding van gas is er dus lucht nodig. Een open cv-ketel haalt lucht uit de ruimte waar de installatie hangt. Meestal wordt een cv-ketel geplaatst op een plek waar niet veel geleefd wordt. Dit komt natuurlijk omdat mensen een cv-ketel liever niet direct in het zicht hebben. Dit betekent alleen wel dat voor een open cv-ketel extra ventilatie nodig is. Heb jij een extreem goed geïsoleerde woning? Dan is een open cv-ketel niet geschikt. Dit komt omdat alle lucht die de cv-ketel verbruikt weer aangevuld moet worden. Ventilatie is dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er genoeg zuurstof in het huis is.

Een gesloten cv-ketel

Bij een gesloten cv-ketel is het verhaal net iets anders. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je wel eens van gesloten cv-ketel koolmonoxide hebt gehoord. Maar kan er koolmonoxide ontstaan in een gesloten cv-ketel? Een gesloten cv-ketel haalt de lucht van buiten de woning. Deze lucht wordt aangevoerd via een extra kanaal. In de meeste gevallen wordt dat kanaal gecombineerd in één pijp samen met de rookafvoer. De rookgasafvoer zorgt ervoor dat rookgassen, zoals koolmonoxide, bij de verbranding van het gas naar buiten worden afgevoerd. Je hoeft dus niet bang te zijn voor koolmonoxide in een gesloten cv-ketel als je deze goed laat onderhouden. Een gesloten cv-ketel heeft geen extra ventilatie nodig. Daarnaast zorgt een gesloten cv-ketel ervoor dat er relatief veel schone lucht wordt gebruikt bij de verbranding van gas. Dit houdt eigenlijk simpelweg in dat de brander een schonere verbranding zal hebben.

De beste cv-ketel voor jouw huis

Nu je het verschil weet tussen een open cv-ketel en een gesloten cv-ketel wordt de keuze al iets makkelijker. Toch kan het nog steeds lastig zijn om de juiste cv-ketel voor jouw woning uit te kiezen. Hoeveel warmte moet de cv-ketel leveren? Welke cv-ketel is geschikt als je op twee punten in huis tegelijk warm water wil hebben? Dit zijn ook vragen die meespelen in het beslissingsproces. Ook kan het natuurlijk zijn dat je nog een vraag hebt over cv-ketel koolmonoxide. Wil jij zeker weten dat je de juiste keuze maakt? De specialisten van Central Care helpen je graag! Neem gerust contact met ons op.

Chat openen