Hoeveel BTU heb je nodig voor een airco? Bereken het koelvermogen

Koelcapaciteit airco berekenen

Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW of BTU. Hoeveel BTU er per m3 nodig is en waar u rekening mee dient te houden hangt af van een aantal factoren. Hoeveel BTU u nodig heeft is per situatie verschillend. Zo maakt de ligging van de ruimte in het huis (staat de zon de gehele dag op een plat dak?) een verschil. Een simpel voorbeeld ter verduidelijking: om een zolderkamer te koelen heeft u een airco nodig met meer koelvermogen dan bijvoorbeeld voor uw kelder.

Isolatie van de ruimte ten goede van de airconditioning

Om de koelcapaciteit van uw airco te berekenen is het belangrijk om te weten in welke mate de ruimte geïsoleerd is. Voor een zeer goed geïsoleerde ruimte, met weinig ramen, geen buitenmuren aan zonzijde en zonder plat dak heeft een airco ook minder koelvermogen nodig. Voor een zeer slecht geïsoleerde ruimte: bijvoorbeeld een zolderkamer onder een plat dak en met drie grote ramen die gedurende de hele dag zon vangen is een airco nodig met een veel groter koelvermogen.

Oppervlakte van de ruimte

Het is dus van belang om te weten in hoeverre de te koelen ruimte geïsoleerd is. Uiteraard is het ook van belang om de grote van deze ruimte te weten. Specifieker: hoeveel kubieke meter moet de airco precies koelen? De inhoud van de ruimte is met een eenvoudige formule te berekenen: oppervlakte (m2) * hoogte (m) = inhoud in m3. Dit wordt ook wel de ‘BTU Rekenmachine’ genoemd. Door de isolatieklasse en de inhoud van de betreffende ruimte in acht te nemen kan men een redelijke accurate voorspelling doen over het koelvermogen waar de airco over dient te beschikken. Meer weten? Bekijk ons assortiment of bel naar 033 – 887 74 84.

Chat openen