Hoe kan ik uitrekenen hoeveel koelvermogen ik nodig heb?

Voordat je een airco koopt is het erg belangrijk om te weten hoeveel koelvermogen je nodig hebt. Hierbij spelen factoren als de isolatieklasse en de grootte van de ruimte een bepalende rol. Hoe groter de ruimte, hoe meer koelvermogen er nodig is. Maar hoe kan je uitrekenen hoeveel koelvermogen je nodig hebt?

Isolatieklasse

Wist je dat voor een gemiddeld huis in Nederland geldt dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt? Dat staat gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3. BTU en kW staan voor het koelvermogen van een airco. Maar onder welke isolatieklasse valt jouw woning? Klasse I is zeer goed geïsoleerd. De ruimte heeft weinig ramen, er zijn geen buitenmuren aan de zonzijde en het huis beschikt niet over een plat dak. Klasse II is goed geïsoleerd. Dit houdt in dat de ruimte niet veel ramen heeft, weinig buitenmuren met zon erop en geen plat dak. Klasse III is gemiddeld geïsoleerd. De ruimte heeft enkele ramen, een enkele buitenmuur en gedeeltelijk zon. Klasse IV staat voor matige isolatie. De ruimte heeft relatief veel ramen, buitenmuren met zon en een plat dak. Klasse V is slecht geïsoleerd. De ruimte is vrijstaand, heeft veel ramen, een plat dak en er schijnt overdag veel zon. Tot slot is er klasse VI. In dit geval is de ruimte zeer slecht geïsoleerd. Hierbij kun je denken aan een aangebouwde serre met veel glas die continu in de zon staat.

Grootte van de ruimte

Naast de isolatieklasse speelt de grootte van de ruimte ook een belangrijke rol. Weet je hoe groot de ruimte is? Dan kun je aan de hand van deze twee gegevens makkelijk bepalen hoeveel BTU of kW, koelvermogen, je nodig hebt in een bepaalde ruimte. De inhoud van de ruimte kun je berekenen met deze formule: oppervlakte (m2) x hoogte (m) = inhoud in m3. In onderstaande tabel kun je precies zien hoeveel koelcapaciteit je nodig hebt voor een bepaalde ruimte.

Airco kiezen die bij jou past

Het kan altijd lastig zijn om de juiste airco uit te kiezen. Zeker als je hier niet veel verstand van hebt. Zou je graag met een specialist op het gebied van airconditioning de juiste airco willen uitzoeken? Central Care installaties maakt dit mogelijk. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen