Verbruikt een airco veel energie?

Heb jij vorige zomer een airco aangeschaft of ben je van plan dit jaar een verkoelend systeem te kopen? Met de warme dagen die eraan komen snappen wij dat maar al te goed! Het huis blijft namelijk lekker koel zodra je gebruik maakt van een airco. Maar hoeveel energie verbruikt een airco eigenlijk? En welke airco kun je het beste aanschaffen op basis van energieverbruik?

Mobiele airco

De mobiele airco is een zeer geliefde airco voor mensen die meerdere ruimtes willen verkoelen. Een mobiele airco werkt niet met koud water, maar met koelvloeistof. De warme lucht wordt dan ook uit de kamer gezogen en door de koelvloeistof kouder gemaakt. Wist je dat de temperatuur met een mobiele airco wel tot 10 graden Celsius kan dalen? Mobiele airco’s beschikken over een afvoerslang die de warme lucht naar buiten blaast. Hierdoor dient er altijd een raam of deur opengezet te worden zodat de warme lucht daadwerkelijk naar buiten kan gaan. Dit betekent wel dat de mobiele airco harder moet werken om, zeker op warme dagen, de ruimte te koelen. Maar wat is het energieverbruik van een mobiele airco? Als je de airco een maand lang ongeveer 6,5 uur per dag aan hebt staan, verbruikt deze gemiddeld 200kWh. Dit komt neer op ongeveer 45.

Vaste airco

Een vaste auto is, in tegenstelling tot een mobiele airco, niet te verplaatsen. Deze wordt op één vaste plek geïnstalleerd. Een vaste airco heb je tevens in twee verschillende soorten: een single split unit en een multi split unit. Ga je voor een single split unit? Dan kan je één ruimte verkoelen. Gaat jouw voorkeur uit naar een multi split unit? Dan beschik je over meerdere binnenunits en één buitenunit waardoor je meerdere ruimtes tegelijk kan verkoelen. Het voordeel aan een vaste airco is dat ze sneller en beter verkoelen dan mobiele airco’s. Dit komt omdat alle ramen en deuren gesloten kunnen blijven. Tevens is een single split airco dan ook goedkoper dan een mobiele airco. Maar hoeveel energie verbruikt een single split airco? Hierbij gaan we ook weer uit van een maand lang ongeveer 6,5 uur per dag. In dat geval gebruikt deze airco zo’n 150 kHw en kom je uit op 35.

Wat is de juiste keuze? Nu vraag je jezelf misschien af wat nou de beste en juiste keuze is? Dit is heel begrijpelijk. Als je kijkt naar het energieverbruik kan je het beste gaan voor een single split unit. Deze verbruikt namelijk minder energie dan een mobiele airco. Het voordeel van een mobiele airco, in tegenstelling tot een single split unit, is dan weer dat je deze makkelijk kunt verplaatsen. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken? Central Care Installaties helpt je graag bij het maken van de juiste keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen